Afetzedelerle iletişim nasıl olmalı?
Felaket haberini iletirken öncelikle afet yardım görevlilerini ve afet müdahale ekibini motive etmek, görev dağılımı yapmak, ardından ilgilileri bilgilendirmek, söylem ve davranışlarla afetin sakin ve kararlı bir şekilde yönetildiğini hissettirmek gerekir.
Afetlerde iletişim neden önemlidir?
Etkili iletişim hem afetten etkilenen hem de etkilenmeyen toplulukları güçlendirir, sosyal uyumu güçlendirmeye katkıda bulunur ve değerli bir toplum geliştirme biçimidir. Bu tür girişimlere bir örnek, 2009’da kurulan Afetten Etkilenen Topluluklarla İletişim (CDAC) ağıdır.
Depremde iletişim nasıl sağlanır?
Afad Acil: Deprem bölgelerindeki kullanıcılar, internet üzerinden tek tıkla acil çağrı merkezi 112’ye ulaşarak durumlarını bildirebiliyor. Enkaz altında yardım bekleyen ve sesli arama yapamayan kişiler ise uygulama içerisinde bulunan önceden yazılmış mesajları kullanarak yardım taleplerini iletebiliyor.
Afetlerden önce neler yapılmalıdır?
Selden önce: Bölgenizdeki sel riskini öğrenin. Sel uyarılarını takip ettiğinizden emin olun. Kum, kum torbaları, odun ve bir alet kutusu gibi yapı malzemeleri önlem olarak hazır…•4 Aralık 2023
Sağlıklı bir iletişim nasıl olmalıdır?
Sağlıklı iletişim kurmanın temel gerçekleri şunlardır: Ortak ihtiyaçlara odaklanın.
Şiddetsiz iletişim nasıl olmalı?
Aslında Şiddetsiz İletişim temelde şunu tavsiye eder: Yargılamadan gözlemleyin. İçsel hislerinizi doğrudan ifade edin. Değerlerinizi ve isteklerinizi ifade ederek ihtiyaçlarınızı ifade edin. İhtiyacınız için net ve olumlu eylem dili kullanarak bir talepte bulunun.
Doğal afetlerde insanlara kim yardım eder?
AFAD, 81 ilde doğrudan Valiliğe bağlı İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, 11 ilde ise Afet ve Acil Durum Arama Kurtarma Birim Müdürlükleri aracılığıyla çalışmalarını yürütüyor.
Afetlerde meydana gelen psikolojik sorunlar nelerdir?
Bir felaketten sonra, hoş olmayan duygular ve fiziksel tepkiler yaygındır. Kafa karışıklığı, korku, çaresizlik, suçluluk, kaygı, şok, coşku, dini inançlarda değişiklik ve kendine ve başkalarına güven eksikliği gibi duygular ortaya çıkabilir. Çeşitli müdahale yöntemleri bireyi ve toplumu desteklemek için faydalı olabilir.
Afetlerden korunmak için neler yapmalıyız?
Açık bir alandaysak, binalardan, tabelalardan veya viyadüklerden uzakta, boş bir yere kendimizi emniyete almalıyız. Açık alanlarda, çömelme ve yakalama hareketleri her zaman meydana gelir. Yere park etmeliyiz. Bulunduğumuz binadan ayrılmadan önce doğalgaz, elektrik ve su tesisatlarını kapatmalıyız.
Depremde nelere dikkat etmeliyiz?
Hiçbir durumda panik yapılmamalıdır. Balkona veya çıkışa atlamamalıdır. Telefonlar, acil durum ve yangın bildirmek dışında hiçbir durumda kullanılmamalıdır.
Depremde ne önlemler almalıyız?
Mümkünse masanın altına girin ve çömelme-kapanma-tutma hareketini kullanarak kendinizi düşen nesnelerden koruyun. Kapıların yakınına devrilebilecek nesneler koymayın; depremde devrilebilir ve dışarı çıkmak zor olabilir. Merdivenlere, asansörlere veya balkonlara çıkmayın, çünkü en fazla hasar burada meydana gelir.
Deprem için hangi uygulamalar kullanılır?
Afad Deprem Mobil Uygulaması; Uygulama, Türkiye Deprem Veri Merkezi’nden alınan verileri kullanarak kullanıcılara deprem çözümleri sunmaktadır. CSEM ve USGS’den gelen bilgiler Dünya Çapındaki Depremler bölümünde görüntülenebilir. Mobil uygulamada toplam kullanıcı sayısı: 137.
Afetlerde ilk kaç saat önemli?
Afetler her an ve her yerde meydana gelebilir ve afetlerden sorumlu kurumlar afetten hemen sonra ihtiyaçlarımızı karşılayamayabilir. Bu nedenle ailelerimizle birlikte bir afetin sözde “altın saatleri” olan ilk 72 saate hazırlıklı olmamız gerekir.
Afetlere karşı bilinçli olmanın önemi nedir?
Doğal afetlerin kaçınılmaz olabileceği gerçeğini göz ardı etmemeli ve afetlere hazırlıklı olmalıyız. Afetlerle ilgili farkındalığı artırmak, hayat kurtarmaktan toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye, mülk hasarını azaltmaktan hızlı iletişim ve koordinasyon sağlamaya kadar birçok fayda sağlar.
Afetlere karşı neden hazırlıklı olmalıyız?
Önceden önlem alınmazsa tehlike yaralanmalara, sosyo-ekonomik dengenin bozulmasına ve can ve mal kaybına yol açar. Bunlar; deprem, sel, yangın, fırtına, heyelan ve patlama gibi olaylar meydana gelebilir. Doğal afetlere neden olan tehlikeleri önlemek her zaman mümkün değildir.
Doğal afette hangi numarayı aramalıyız?
Ambulans – 119; Arama ve kurtarma – 115; Doğal afetler – 129; Elektrik uyarısı – 123; Cep telefonlarında – 112.
Afetzede olduğunu nasıl öğrenebilirim?
Vatandaşlarımız hasar durumlarını e-devlet (.tr) veya harmespit..tr üzerinden bilgilerini alarak öğrenebilirler. Hasar tespit sonuçları ilçe kaymakamlıklarına açıklandıktan sonra bir aylık itiraz süresi bulunmaktadır.