Danıştay kararları emsal teşkil eder mi?
Emsal, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanmasıdır. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları gibi daha yüksek yargı kararları yüksek emsal niteliğine sahiptir. Ancak her karar emsal değildir.
Danıştay kararından sonra ne olur?
Danıştay, yaptığı inceleme sonucunda kararın hukuka uygun olduğuna karar verirse, itirazın reddine karar verir. Bu kararla idare mahkemesinin kararı kesinleşir.
Emsal bir karar ne demek?
Emsal kararlar, hukuki bir uyuşmazlıktaki kararlar için bir rehber görevi gören mahkeme kararlarıdır. Emsal kararlar, hukuki uyuşmazlık hakkındaki çeşitli yasal doktrinleri, hukukun temel maddelerini ve diğer emsal kararları ifade eder.
Danıştay karar aşaması ne kadar sürer?
Tablo 8: İnceleme süreleri: Davanın sunulabileceği süre, 10 gün, Dosya hakkında karar süresi, 15 gün, Temyiz süresi, 5 gün, Temyiz başvurusunun incelenmesi süresi, 3 gün, Temyiz için yanıt süresi, 5 gün, 4 satır daha
Danıştay kararı bozarsa ne olur?
Danıştay, bölge idare mahkemesinin kararını bozarsa ne olur? Danıştay daireleri, kendilerine gelen dosyada alt mahkemenin kararının bozulmasına karar verirse, iptal kararı dosyayla birlikte yetkili bölge idare mahkemesine yeniden gönderilir.
Danıştay karar sonucunu nasıl öğrenebilirim?
UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Danıştay temyiz karar süresi ne kadardır?
Danıştay ilk derece mahkemesi olarak Yargılama Daireleri’nin kararlarına karşı, bu kararların tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içinde Danıştay’a başvurulabilir.
Danıştay kararına itiraz edilebilir mi?
Bu nedenle DK, md. 24’te sayılan ilk derece mahkemesi olarak Danıştay kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Bu kararlara karşı ancak temyiz yoluna başvurulabilir.
Danıştay kararları bağlayıcı mıdır?
Devlet Şurası, tüm idari kararlarının denetim sonuçlarını Devlete sunmakla birlikte, denetim makamı olarak aldığı kararlar, merkezi idare ve yerinden yönetim kuruluşları için bağlayıcı ve bağlayıcıdır.
Emsal neyi ifade eder?
Emsal dediğimiz şey aslında KAKS olarak bilinen kat alanlarının kat sayısıdır. Tüm kat alanlarının toplamı da denebilir.
Emsal davalara nereden bakılır?
Önceki Yüksek Mahkeme kararları ve içtihatların birleştirilmesinin aksine, yasal olarak bağlayıcı bir güce sahip değillerdir. Önceki Yüksek Mahkeme emsal kararları; Karar Arama sayfamızda mevcuttur.
Mahkemede emsal teşkil etmek ne demek?
Örneğin, “benzer”, “eşit”, “eşdeğer”, “bir emsal oluşturmak” kökünden gelir. Hukuki kavram bağlamında, her şeyin örnek teşkil eden, eşdeğer veya diğer davalara, olaylara, oluşlara anlam olarak benzer olduğu ve bir çalışma taslağı veya temeli olarak kullanılabileceği anlaşılmalıdır.
Temyize giden dava ne kadar sürer?
Bir itirazın veya itiraz başvurusunun sonucu, başvurunun yapıldığı mahkemenin iş yüküne ve davanın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle itiraz, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde sonuçlandırılır. İtiraz başvurusu, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 6 ay içinde sonuçlandırılır.
Danıştay neye karar verir?
Danıştay’ın görevleri şunlardır (Danıştay Md.
Danıştay’dan sonra hangi mahkeme gelir?
Buna göre Türk yargı sistemi; yargı sistemi (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Yargıtay), idari yargı (ilk derece mahkemeleri, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay), anayasa yargısı (Anayasa Mahkemesi) ve uyuşmazlık yargısı (Anayasa Mahkemesi) olmak üzere üçe ayrılmıştır.
Danıştay kararları bağlayıcı mıdır?
Devlet Şurası, bütün idari kararları denetim sonucunda almakla birlikte, denetim makamı olarak aldığı kararlar, merkezi idare ve yerinden yönetim kuruluşları açısından bağlayıcı ve bağlayıcıdır.
Danıştay temyize gelen kararları onar mı?
Danıştay, itiraz konusu kararın usul ve kanuna uygun olduğuna karar verirse başvuruyu reddederek kararı onar.
Danıştay kararına itiraz edilir mi?
Bu nedenle DK, md. 24’te sayılan ilk derece mahkemesi olarak Danıştay kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamaz. Bu kararlara karşı ancak temyiz yoluna başvurulabilir.
Danıştay nasıl inceleme yapar?
Danıştay, kural olarak yazılı usule göre karar verir (İYUK md.